Traseul montan Piscul Negru - Vârful Lespezi - episodul II

Traseul montan Piscul Negru - Vârful Lespezi - episodul II 

Date despre traseu :

Marcaj: punct rosu
             :   dungă albastră - o cărare alternativă de coborât de la Vf. Lespezi
Distanță:
Dus :4,5 km și 4 h
Întors: 5,5 km și 4 h
Total: 9 km și 8 h

Obiective majore:
- Complex Piscul Negru 1.200 m
- Vârful Lespezi 2517 m
- Vârful Cornul Călțunului 2505 m


Hartă:
    Hartă traseu luată de aici: https://muntii-fagaras.ro/trasee/piscul-negru-caltun/ și prelucrată de mine deoarece traseul nostru lipsește.





Legendă: 
_____(dungă roșie) + = traseul clasic                                        
 _____ (dungă verde) + = o cărare alternativă de coborât de la Vf. Lespezi


Cum se ajunge: De la Bâlea Lac se merge în jos spre Curtea de Argeș circa 16 km și pe dreapta alături de Mânăstirea Sfântul Ilie există o amenajare într-o vâlcea unde sunt pensiuni și administrația Districtului Piscului Negru. De acolo începe traseul înspre o clădire părăsită, aflată în dreapta sus la marginea pădurii.


Povestea
Personaje:

Gheorghe Tudor aka George – Iubitor de munte, practicant de sport, iubitor de frumos și bun cărăuș pe munte.


Cristian Tănase aka Înţeleptul – Bun căţărător, experienţă vastă, bun organizator și ghid.
 

Andreea Nicolescu aka Melcul - Fire romantică , iubitoare de natură și peisaje frumoase. Spirit liber și independent, capabilă să ia decizii rapide și surprinzătoare.


Mihai Boscaiu aka Alergătorul - Sportiv - alergător montan, spirit vesel și visător. Calități fizice si psihice de necontestat privind rezistența la efort. 

 


Voicu Boscaiu aka Profesorul - Seniorul de vârstă din grupa noastră, foarte bun cunoscător al muntelui și al locurilor mai puțin umblate.Vigoare și rezistență la efort surprinzătoare


Robert Constantin aka Roboţel – Rezistenţă psihică la efort, bun organizator, responsabil cu berea.



 În șir indian,

 Măria sa Muntele ne cheamă pe toți la el


   Ne aflăm la sfârșitul lunii iulie 2020. După ceva negocieri și planuri suntem adunați la Piscul Negru, cazați la Casa Flora, o gazdă pe care o recomandăm. După două runde de noi negocieri ne hotărâm să mergem de acolo direct spre Vârful Lespezi și ”umărul” său, Vârful Cornul Călțunului.
   Acest traseu nu era o noutate pentru mine și pentru Înțeleptul dar am optat pentru el din trei motive: ceilalți nu îl facuseră, e un traseu relativ tehnic ușor până la Vf.Lespezi și priveliștea de pe Vârful Cornul Călțunului e unică.
   Despre acest traseu am mai povestit aici. O să reiau mici aspecte, noua poveste și o variație a traseului.
   Așa cum am mai spus, traseul are o caracteristică aparte, se urcă mult în timp scurt fiind traseul cu cea mai mare diferență de nivel în așa scurt timp. Diferență de 1400 m în 4 ore. Deci pregătiți-vă pentru un urcuș adeseori obositor și anost dar și pentru o răsplată pe măsură odată ajunși sus.
  Am observat că intrarea în Peștera Piscul Negru nu mai este accesibilă deoarece tavanul este prăbușit.



   Traseul pornește pe o cărare șerpuită prin pădure ca un preludiu la urcarea de pe coama muntelui. Există o scurtătură pe un drum folosit de ciobani ce te scoate chiar sub stâna de la marginea pădurii, dar e mai puțin accesată.






   Odată ajunși la stână traseul face dreapta și apoi pornește în sus drept fără nici o curbă. Urcăm în șir indian laolaltă cu mulți alți turiști deoarece fiind pandemie muntele și-a chemat oamenii la el.
  Deși erau destul de mulți oameni pe traseu, grupurile păstrau o distanță decentă între ele.











 Excepție a făcut un meltean care ne-a deranjat una din pauzele de odihnă și contemplare a naturii cu o dronă gălagioasă ce o plimba chiar deasupra noastră. Ințeleptul, după un timp, a luat atitudine și l-a îndepărtat autoritar.
   Fiecare a urcat în ritmul lui fiind înșirați pe o distanță de 300 - 400 de metri. Melcul a urcat destoinic și fără bombăneli evidente deși le spunea în gând 😂. Pe drum am luat o perioadă alături de noi și o fată ce se descurca mai greu, fiind prima data pe munte și fiind abandonată de prieteni pe traseu deoarece mergea prea încet.





   Ajunși sus dăm de priveliștea superbă spre Lacul Călțun și Vf.Negoiu. Este o priveliște unică. Abruptul spre lac oferă senzații tari fiecărui privitor. După o mică pauză de hidratare, și o sesiune de poze, o parte din noi pornim să bifăm și Vf.Cornul Călțunului.















Relaxare cu vedere:


 Desigur pornim pe creastă și nu pe cărarea de mai jos. Căpriorul Mihai zbrurdă pe stânci și face ca totul să pară o joacă. Înțeleptul merge și el cu siguranța experienței vaste. Eu și Melcul am trecut și noi mai cu emoții așa. Melcul a avut și câteva secunde de panică curmate rapid de grup și ca de atâtea ori de indicațiile tehnice ale Înțeleptului. 
Noi privind cu uimire capriorul:


Trecerea noastră cu emoții:


Am ajuns cu toți la vârf și acolo efortul și emoțiile ne-au fost răsplătite. Față de data trecută am prins o zi foarte senină și am putut admira pe îndelete priveliștea de vis.








   După o sesiune de poze pornim la coborâre fiecare pe unde poate, pe creastă înapoi spre Lespezi sau în jos pe cărarea mai domoală. Îi recuperăm și pe George și domnul Profesor și pornim în dreapta spre coborârea spre Piscul Negru.





   De data asta, după mici cercetari, făcute de mine pornim pe o cărare mai domoală în dreapta, cărare care era mai ușoară decât drumul de creastă și din care se desprindea traseul spre Vf.Negoiu. M-am confruntat un pic cu îndoiala grupului că această cărare duce unde trebuie. Desigur am avut dreptate și am ajuns la intersecția de coborâre spre Piscu Negru. Traseul coboară de acolo pe triunghi roșu însoțit de punctul roșu.


  

 Având experiența traseului de anul trecut am pornit peste acea vale printr-o zonă plină de cascade și izvoare. Și apoi am ajuns pe partea stângă a văii, pe cărarea descoperită data trecută, ce însoțește o țeavă de apă ce deservește Stâna Piscul Negru.











  George are un mic accident și își luxează o gleznă dar nu se panichează, se mobilizează și continuă. De la stână eu și Melcul o luăm înainte pe scurtătura ciobanilor și ajungem jos cu circa 15 minute înaintea grupului.
   Totul se terminase cu bine. Am sărbătorit excursia cea nouă și apoi odihnă. Duminică dimineață cei 4 au pornit pe traseul Valea lui Stan a cărei poveste o găsiți aici. Eu și Melcul am hoinărit pe la Mânăstirea Sfântul Ilie și Barajul Vidraru până au terminat ei traseul. 











Am luat un prânz împreună la restaurantul La Cetate și am pornit la drum spre casă.
   Cu bine prieteni !

Bonus: Legenda Piramidelor din Făgăraș de la Sona:


Recomandări:
  1. Încălțăminte rezistentă și comodă. Drumul e lung și picioarele sunt cei mai buni prieteni ai tăi. Nu e loc de erori.
  2. Ciocolată, alune, migdale sau alt fel de nuci. Sunt energetice și se consumă rapid.
  3. Nu ignorați hidratarea, recipiente de apă. Se va consuma fără să observați, pe traseu, chiar și 4 litri de apă de persoană. Preventiv luați un mic filtru portabil pt apă și recipiente de apă deajuns. Traseele au sau nu surse de apă așa că faceți un plan. Notați pe hartă unde sunt.
  4. Echipament: să nu lipsească pelerina de ploaie, frontala, baterii de rezerva, bete de treking, ceva plasturi, un bandaj, soșete de rezervă, și măcar un element de imbrăcăminte mai gros si călduros.
  5. Evitati bumbacul. Păstreaza apa și se usuca greu. În rândul alpiniștilor există o vorbă ”bumbacul ucide”.
  6. Luați pauza la fiecare oră câte 5 minute măcar. Oboseala poate crea probleme de stabilitate în deplasare.
  7. Faceți rost și de o hartă în format clasic fizic de hârtie. Poate fi folositor. Descărcati hărți offline. Încercați aplicații de gen. Poate fi folositor www.muntii-nostri.ro , au și aplicație dar ca multe alte chestii de gen trebuie sa plătiți pentru hărțile care nu sunt gratuite.
  8. Încercați să rămâneți un grup compact pe traseu. Se pot ivi probleme sau unul din grup se poate rătăci.
  9. Treceți peste probleme și stări de oboseală sau ceartă. Muntele unește oamenii și testează prietenii.

Comentarii

  1. Cred că Muntele a devenit pentru cei pe care îi știu pasionați de el un spațiu de normalitate și armonie, (rare azi). Intrăm printr-o poartă în altă realitate. Roby wan ken obi, iubitor de SF, știe bine asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lui Mihai i se potrivește mai bine porecla Căprițul.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu