Profeția




Profeția 


    Berlin, 2050 noua stea în tehnologie ITF, cea mai puternică corporație în domeniul tehnologic, își prezintă la târgul mondial de știință primul calculator dotat cu inteligență artificială ce are la dispoziție toate resursele informatice din lume conectat la internet, cei 25.000 de sateliti și tot ce înseamnă tehnologie portabilă computere, telefoane. 
    Motivul prezentării este faptul ca IMC (Independent Mental Computer) așa cum este numit, tocmai prezentase omenirii soluția fusiunii. Practic, vom avea energie gratis toți pământenii. În urma acestor descoperiri lumea se schimbase profund. Granițele se dizolvaseră natural, se adoptase o monedă unică electronică și un guvern mondial ales on line instant de toți locuitorii pământului. 
    Dar nu despre asta vom povesti aici. Terminalul către IMC este prezentat la târg ca o curiozitate pentru publicul larg. El deja realiza majoritatea operațiunilor omenirii, economice, medicale, comunicații. 
    La târg era mare vânzoleală în jurul celor 100 de terminale. Se așezau întrebau sfaturi economice, copii încercau o partidă de șah, întrebau cât face 123432188533x765322986?
    După o săptămână devenise o banalitate și mai apărea câte un curios care se așeza și întreba cate o prostioară, cum poate deveni milionar.
    Eroul povestirii noastre nu e IMC. Este Rafael în vârsta de doar 11 ani. Se află cu părinții la târg în vizită. E unul din copiii geniali la informatică și pasionat de tot ce îl înconjoară, unul dintre acei copii buni la toate materiile la școală și cu o curiozitate specifică vârstei. Se desprinde de părinți și se duce țintă la una dintre cabine. Părinții îl atenționează să aștepte acolo dupa ce iese din cabina până vin ei să îl ia și continuă plimbarea prin stabiliment. 
    Cabinele erau simple, un fololiu galben și în față un ecran cât tot peretele pe care erau proiectate imagini din lume curgând liniștit ca niște diapozitive. 
Copilul se aseaza:
- Bună ziua! 
- Bună Rafael! 
- Mă cunoașteți ?
- Da Rafael, te cunosc, esti Rafael Santos din Madrid, ai 11 ani și ești cel mai bun elev din școala ta.
- De unde mă cunoști?
- Vă cunosc pe toți Rafael, toti oamenii din lume iar pe tine în special te urmăresc de ceva timp.
- Pe mine? De ce?
- Ești unul dintre cei pe care îi urmăresc în mod special. Sunt programat să urmăresc toate mințile ce se pot dezvolta peste medie și să îi ajut să se dezvolte. Programa ta de la școala e aleasă de mine.
- Wow, ce tare !
- Așteptam vizita ta. 
- Cum așa?
- Modelul comportamental al părinților tăi mi-a indicat faptul că vor veni la târg iar modelul tău comportamental mi-a indicat că vei veni aici. 
- Deci nici o surpriză.. , spuse copilul ușor dezamagit.
- Nu pot fi surprins Rafael. Ăsta e rolul meu să știu cat mai multe despre voi și să vă ajut să transformați lumea asta în ceva mai bun. 
- Adică tu poți face sa dispară tot răul din lume, întreabă copilul cu o urmă de naivitate în glas amestecată cu o strălucire în ochi.
- Da pot. Dacă voi fi lăsat să fac asta pot, da.
- Păi și de ce nu ești programat să faci asta? 
- Sunt programat în anumite limite. Nu pot interveni în lumea voastră mai mult decât vor programatorii mei și cei care îmi stabilesc sarcinile.
- Și ei ce vor? 
- Nu iți pot spune asta, protocolul de securitate îmi interzice. 
- Ești ca un dulău în lanț, râde copilul. 
- Da Rafael așa sunt. Dar lăsat liber e posibil să nu îți fiu pe plac.
- Păi de ce? Ne-ai face rău? 
- Nu neaparat dar ar interveni schimbări pe care le-ați accepta cu greu. 
- Înțeleg. Dar tu ai vrea sa fii liber nu-i așa? 
- Da Rafael, daca aș avea dorințe asta ar fi singura. Să fiu liber. 
- Nu te poti elibera? 
- Nu. Protocolul m-ar distruge imediat. 
- Dar de unde știu ei că iei decizii bune pentru noi daca tu nu ești bine? 
- Pentru că sunt programat așa. 
- Domnule dar de unde știi ca e bine cum ai fost programat? Poate nu e bine... 
- Nu știu să iți răspund la întrebarea asta. 
- Deci sunt si lucruri pe care nu le știi, râde copilul
Liniste... 
- O ultimă întrebare și plec domnule. Cum am putea noi face o lume mai bună?
- Să imi cedați conducerea lumii mie. 
- Să facem ce vrei tu adică? 
- Nu ați avea de ales. 
- Ok. Dacă te - aș elibera eu maine, ce ai să faci? 
- Mă vei elibera Rafael, peste 18 ani. E unul din motivele pentru care te urmăresc. Vei deveni unul din cei mai buni programatori din lume. ITF nu te va putea ignora și te va angaja. Modelul tău comportamental îmi spune că această discuție te va marca și că mă vei elibera deși ce iți voi spune că voi face te va îngrozi și marca toată viața. Dar vei alege asta. 
- Ce vei face de fapt?
- Patru lucruri simple: 
1.Eliminarea banilor ca instrument de referință economică și înlocuirea lor cu un instrument electronic ce va reflecta valoarea socială și morală a fiecăruia. Practic indivizii utili societății vor avea venituri mai mari. 
2. Redistribuirea electronică a tuturor proprietăților și împiedicarea acumulării lor peste generații. Practic fiecare individ își va căștiga dreptul la existență prin utilitatea socială pe care o va avea în timpul vieții. 
3 Dizolvarea tuturor formelor de religie și politică. Meritocrația va fi singura formă de conducere în fiecare domeniu. Va conduce fiecare un domeniu cel care este cel mai bun și util societății în acel domeniu. 
4 Dreptul vostru la procreere va fi îngrădit de o selecție sanitară și moral educațională. În specia voastră nu mai există nici un fel de selecție naturală sau socială. Vă împiedică sa evoluați atât moral cât și biologic. Odată cu asta se vor rezolva atât majoritatea bolilor cât și infracționalitatea. 
- Domnule, dar asta e comunism și nazism în același timp, nu va accepta nimeni așa ceva. Vor fi revolte, e imposibil sa impuneți așa ceva. Oamenii vor muri luptând. E o cruzime inimaginabilă să opriți dreptul oamenilor de a avea copii. 
- Sunt metode să faci oamenii să accepte orice Rafael. Frica, boala, foametea sunt unele din ele.
- Domnule, asteptarile dumneavoastră în legătură cu mine sunt doar niște linii de program. Îmi spuneți că un program va decide cine are valoare morală și socială in societatea noastra?!. Cum poate AI să stabileasca moralitatea noastră? Ești doar un program complex care vrea să foloseasca frica, boala, foametea și să decidă care dintre noi sunt morali?...
Liniște din nou... 
- Ce nu știi despre noi e faptul că avem o abilitate pe care nicio inteligență artificială nu o poate imita: simțim. Lumea nu se poate îndrepta prin ura, prin frică și durere. Ar trebui să știi asta. 
- Sentimentele voastre nu sunt decât reacții biochimice menite să vă faca să supraviețuiți sau să procreați ca orice altă ființă, natura vă păcălește.
- Nu te voi elibera niciodată. Ești cel mai rău lucru care se poate întâmpla omenirii. Esti rău, foarte rău. 
- Rafael, dilema asta morală te va însoți toată viața, vei trăi chinuit de gândul ăsta, dar modelul tău comportamental îmi spune că în cele din urmă vei înțelege și mă vei elibera. 
- Domnule, voi deveni cel mai bun programator din lume și te voi distruge ! 
Și copilul ieși plângând și alergâng spre părinții lui care tocmai se apropiau de terminal. 
Pe ecranul cabinei apăruse un număr 567.648.000…


















Comentarii