Grindul Chituc - wild wetland

Grindul Chituc

Mică introducere:


   Ei da, dragi munțomani v-am dus la munte, am călătorit împreună pe crestele munților, ne-am răcorit împreună cu apă rece de izvor, am urcat deasupra norilor, ne-am recules în fața templelor naturii, am urcat pe un deal cât un munte din punct de vedere istoric și cultural. E timpul să vă duc la mare. E timpul să vedeți că măreția naturii poate fi admirată și lângă mare.
   Da, prieteni mergem în Dobrogea ținutul vechilor cetăți grecești, romane, a raialelor turcești, zona de origine și unde se odihnește se pare legendarul Ahile.
   Dar noi lăsăm toate astea deoparte pentru altă poveste și mergem să vizităm un pământ nou. Da nou căci zona în cauză se pare că a apărut acum aproximativ o mie de ani prin secolul IX - X datorită aluviunilor și nisipului adus de râuri și fluviul Dunărea în zonă.
   Ce e un grind? În acest caz un grind maritim. E o limbă de nisip aluvionară. În acest caz special ea separă sistemul lagunar Razim și lacul Sinoe de Marea Neagră. Acum 2 - 3 mii de ani teritoriul arăta cu totul altfel. Aici era un golf maritim adânc intrat în continent. Erau cetăți pe malul acestui golf se făcea comerț. Acum toate acestea sunt în pustiu, surprinzând cu poziția lor în pustietate. O parte din îndiguiri au apărut natural precum grindul nostru și o parte au fost făcute de om prin anii 70-80, astfel golful a devenit în timp un lac cu apă dulce alimentat din brațul Sfântul Gheorghe.


Cum ajungem ?


  Bun, cum ajungem acolo? Ruta e așa: Mamaia - Năvodari - Corbu - Vadu - Vadul Pescarilor - Grindul Chituc, care face parte din rezervația biosferei Deltei Dunării.
   Până în satul Vadu vă duce orice gps. De acolo țineți dreapta și iar dreapta până la fabrica de metale rare acum în ruină. Ea însăși e un obiectiv și are o poveste complicată. Se extrăgeau metale rare din nisip, necesare industriei electronice. O tehnologie ultra secretă atunci pusă pe butuci după revoluție.
   De acolo există un drum pe dale de beton pe lângă foste exploatări și lacuri ale fabricii. La un moment găsiți un indicator către Vadul Pescarilor unde este plaja de la Vadu unde se poate campa și există o cherhana. Și această plajă este un obiectiv în sine. Nu mai e așa pustie cum era o dată, dar e încă sălbatică și frumoasă. De aici noi facem stânga pe un drum de pământ unde e bine să ai o mașină puțin mai înaltă, fiind un drum vălurit de pământ și nisip.
    Se ajunge la un post al poliției de frontieră, câteva căsuțe parăsite de pescari și un drum vălurit care te poate duce până la Gura Portiței. Aici există un panou de informare că intrați în Biosfera Deltei Dunării - Grindul Chituc. Se poate vizita contra unei taxe de 5 lei/pers pe zi sau 15 lei/pers pe săptămână și o taxă adițională pentru mașina voastră de 10 lei/zi. Taxele se plătesc on line pe site: www.ddbra.ro/activitati/permise-online . E bine să le achitați și să le aveți la voi în formă printată.
   În teorie campatul este interzis. Din experiența mea vă pot spune că dacă nu ești nesimțit să intri cu mașina pe plajă, nu lași gunoaie în jur, ai taxa plătită și ești civilizat inspectorii rezervației te lasă în pace. Am văzut și nesimțiți amendați drastic cu sume între 4000 - 6000 mii lei.

De ce să vizităm Grindul Chituc?

  1. Pentru că iubim natura, aici o găsim în forma ei pură, peste 70 de specii de păsări și singurul loc unde mai găsim șacalul în România.
  2. Pentru că iubim marea și aici o găsim în forma ei pură.
  3. Pentru că iubim răsăriturile și apusurile.
  4. Pentru cei ce iubesc liniștea și pustietatea.
  5. Pentru cei ce iubesc istoria, zona învecinată având obiective istorice fabuloase precum cetatea Argamum cea mai veche așezare din România atestată documentar.








Cetatea Argamum pe malul Lacului Razim :
De la MHStudio - Operă proprie, CC BY-SA 3.0 ro, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21677069


Ea este încă peste 90% în pământ. A fost ridicată de coloniștii greci în secolul 6 î.e.n. Ea a fost părăsită datorită faptului că lacul Razim care era golf atunci a fost barat de apariția Grindului Lupilor și astfel zona nu a mai fost propice comerțului cu corăbii mari.

Cetatea Enisala și ea aflată în imediata apropiere a lacului Razim:
De la Costeastefan - Operă proprie, CC BY-SA 3.0 ro, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16357299:

Cetate importantă pe care portughezii o numeau Bambola, ea are o istorie veche de la daci, comercianți genovezi, până la Mircea cel Bâtrân și după, când a devenit garnizoană turcească. Și ea a fost părăsită datorită acestor cordoane de nisip apărute.

Cetatea Histria chiar pe lacul Sinoe în imediata apropiere a Grindului Chituc:

O cetate cu istorie fabuloasă, grecească, romană, macedoneană, avea monedă proprie. Mai avea două mici insule cu templul lui Zeus și al Afroditei acum unite cu uscatul. Distrusă de invaziile avaro-slave în secolul VII, cade și ea în uitare datorită aceluiași fenomen de colmatare a golfului.

Comentarii

Trimiteți un comentariu