Trasee montane în Munții Ciucaș - episodul 2



Trasee în Munții Ciucaș Episodul 2 


Apariția noilor bibici

 

Trasee clasice asa cum sunt ele mentionate oficial:



I

Marcaj:
Cabana Vf.Ciucaș (1595 m) – Vf. Tigăile Mari ( 1844 m) - Vf.Ciucaș (1954 m)

Durata : 1 h 30 minute + 15 min de urcat pe Vf. Tigăile Mari)


II
Marcaj:
Durata: 5,5 - 6 ore. 
Cabană Ciucaş (1595 m) - Şaua Chiruşca (1567m)-Şaua Gropşoarele(1663m)-La Răscruce(1805 m)-Vf. Gropşoarele(1883 m)-Vf. Zăganu(1817 m)-Stâna din Zăganu (1346 m)-Culmea - Piscul Turistilor- Staţiunea Cheia (860 m)


III
Marcaj:
Durata: 2 - 2,5 ore.
Cabana Muntele Roşu - Valea Berii - Cabana Vf.Ciucaș



IV
Marcaj:
Cabana Silva de lângă Cabana Muntele Roşu - Poiana Gropsoarele - Satul Cheia 
Traseul este o alternativa de a ajunge din Cheia la Cabana Muntele Roșu fără să o iei pe sosea.
Este un traseu nou ce exista de mult timp in forma nemarcata si marcata din 2009 




Povestea și pozele


Raoul Strezea aka Răulaș Pesedistul – Homo-politicus, bun organizator, glumeț, iubitor de munte.

Gheorghe Tudor aka George – Iubitor de munte, practicant de sport, iubitor de frumos și bun cărăuș pe munte.

Cristian Tănase aka Înţeleptul – Bun căţărător, experienţă vastă, bun organizator și ghid.

Raimond Voicu aka Suplu Durduliu aka Peorc – Vesel, bine dispune grupul, rezistenţă psihică, bun pedagog în ale muntelui.

Robert Constantin aka Roboţel – Rezistenţă psihică la efort, organizator, responsabil cu berea.

Iunie 2017 


    Suntem in iunie 2017 si pentru ca deja poveștile noastre de pe munte încantă mulți prieteni și in excursiile noastre își anunță participarea noi prieteni. Asa apar în grupul nostru George Tudor si Raoul Strezea. Pentru că la acel moment erau începători prima excursie în care sunt cooptați e tura de încălzire în Muntii Ciucas. Ajungem pe drumul deja cunoscut la cabana Ciucaș. Lăsăm masinile la fântâna lui Ioan Nicolae. De acolo urcam pe jos spre cabanâ. Deși distanța nu e mare, nu e totuși o plimbare în parc pentru că pe ultima parte drumului e o urcare destul de solicitantă.
    Ajungem noi cei din Buzău respectiv George, Raoul, Raimond, si eu. Înțeleptul Cristi ajunge și el separat. Ne reunim intr-o cameră mare a cabanei la mansarda asa de băiețeală.
    George și Raoul fiind în prima lor ieșire pe munte au destul de mult bagaj la ei. Se dovedeste că au făcut aprovizionare pe cinste venind cu sunca, carnati, brânză, roșii, vin și alte bunătăți.
    În prima zi pornim în traditionala tură scurtă către Vf. Ciucaș. Îmi iau rolul de ghid și conduc grupul catre vârf. Găsim și ceva zăpada care încă nu era topită. Raoul bucuros și entuziast iși face un live pe facebook Nu vă mai spun de traseu deoarece îl știți deja din episodul anterior. Îi conduc și spre vârful ascuns Tigăile mari cu povestea de cum l-am descoperit și începem drumul înapoi către cabană. 












     La drumul de întoarcere din păcate George are un mic incident. Își suceste glezna și execută o mică căzătură. Lipsa unor bețe de treking se vede. La prima vedere nu pare nimic grav și continuam drumul. Pe drum iubitorii de frumos admiră rododendronii înfloriți și alte flori






      Ajungem la cabană și facem o masă îmbelșugată din bunătățile aduse de cei doi prieteni.
      A doua zi pornim spre Vârful Gropșoarele și Vărful Zăganul. După cateva sute de metrii pe traseu George iși dă seama ca nu poate ține pasul cu noi din cauza entorsei la gleznă și se intoarce la cabană. 
     Noi pornim usor spre vărful Gropșoarele, bifăm statiile meteo apoi facem la vârf o pauză de odihnă și poze.
    Ajungem la trecerea cu lanțuri și Poarta de Arama Raoul are un mic episod de panică fiind prima dată când se confruntă cu așa ceva dar trece usor. Ajunși la Vârful Zăganul, facem o pauză de prânz și hidratare. Executăm și un mic somnic pe iarbă de 15 minute 😉. Raiomond ne ține un mic discurs despre relaxarea pe munte și importanța ei.










   Povestea și informații despre traseul de până aici găsiți și în episodul anterior despre Ciucaș.: https://www.acolosus.ro/2020/01/ciucas-trasee-montane-muntii-ciucas.html.
     Pentru că încă avem mult timp la dispoziție ne hotărâm să pornim spre Cheia pe traseul pe sub culmea Zăganului. Traseul are frumusețea lui cel puțin la început când se zărește toată valea jos și Cheia, apoi în dreapta Cabana Muntele Roșu. 















Se coboară în continuare pe cruce roșie la Șaua Zaganului, apoi la pe langă Stâna Zăganu - Poiana Zăganu. De sub Poiana Zăganu traseul se dubleaza cu cel cu dunga albastra. Trasel trece pe lânga niste amenajari și propietăți private. Coborăm până spre întălnim DN1A șoseaua de urcare la cabana Muntele Roșu, mergem 15-20 de metrii pe ea, și în dreapta sărim o bariera de lemn și intrăm pe un traseu ce există demult în formă nemarcată dar din 2009 există si în formă marcată cu punct albastru. Dar datorită exploatarilor forestiere se cam pierde în unele porțiuni.
   Traseul un timp coincide cu un timp cu un drum forestier de care se desparte mai sus mergând paralel cu Valea Gropșoarele cu un izvor care apare și dispare. Din păcate și aici din cauza exploatărilor forestiere traseul se mai pierde.
     Traseul are frumusețea lui mai ales în Poiana Gropșoarele unde se poate admira culmea Zaganu-Gropșoarele în toată splendoarea ei.


    Raimond care făcuse acest traseu iarna și având niste amintiri vagi ne îndeamnă să părăsim drumul forestier mult prea devreme si să intrăm în padure.   
   Îl ascultăm și cam o oră mergem orbecăind prin desișuri și văi. Mergem așa mai mult intuind direcția de înaintare urmând cursul izvorului. Eram oarecum relaxați că ajungem unde trebuie neputând greși drumul mergând pe firul văii în sus. Consultăm gps-ul pe telefon care ne confirmă că suntem pe drumul cel bun.



    În cele din urmă ne reunim cu traseul marcat exact la timp pentru că Raoul care este foarte cârcotaș din fire deja îl boscorodea pe Raimond de drumul prin râpele acelea. Ajungem la 100 m în spatele căsuțelor de la Cabana Silva unde traseul dispare brusc sau nu mai vedem noi continuare. Ieșim pe după căsuțe pe drum. Despre cabana Silva vă spun ca este una iubită de montaniarzi. Are un corp cu sala de mese si receptie, apoi 14 casute incalzite electric unse se face cazarea. Preturi foarte bune si reduceri pentru Membrii Asociatiei Montane Carpati (AMC).
Urcăm sus la șosea , mergem la terasa cabanei Muntele Roșu și ne răcorim cu niște bere.

Hartă luată de aici : 




Intenția mea a fost ca de aici să urcam pe triunghi rosu ”La Răscuce” și să ne întoarcem la Cabana Vârful Ciucaș pe traseul cu cruce rosie. Din greșeală o apuc pe traseul cu bandă galbena prin pădure spre Valea Berii si apoi paralel cu drumul forestier ce urcă spre cabană.
    Când mi-am dat seama era târziu și uite așa mai descoperisem un traseu. Din păcate nu e așa un traseu foarte plăcut.
    Ajungem la cabană, ne reunim cu George și aflăm ca dragostea de munte l-a mânat și pe el să meargă în ritmul lui încet până la Vf.Gropșoarele și înapoi. Bravo lui !
   Ne despărtim de Cristi care trebuia să plece mai devreme la București.
   Noi luăm o masă la cabană schimbând impresii despre munte și traseu și mai rămânem o noapte.

Aceasta a fost a doua descălecare în Ciucaș descoperind două trasee noi și nu va fi ultima dată când ajungem acolo...

     Ca să ințelegeți mai bine tot traseul am gasit aici un nod făcut pentru cicloturism:
   Sunt multe trasee circuit în Ciucaș existând multe posibilități


La sfâșit încerc să fac mixtul celor 3 trasee realizand traseul circuit

Traseu ciucuit Muntii Ciucaș:
 +    + 

Cabană Ciucaş (1595 m) - Şaua Chiruşca (1567m)-Şaua Gropşoarele(1663m)-La Răscruce(1805 m)-Vf. Gropşoarele(1883 m)-Vf. Zăganu(1817 m) - Stâna din Zăganu (1346 m)- Satul Cheia (curba DN1A) mers 20 m pe sosea apoi în dreapta peste bariera pe drumul forestier- Poiana Gropsoarele - Cabana Silva.
DISTANŢĂ :aproximativ 18 KM
DURATĂ : cam 8 ore cu tot cu pauze
URCARE :930M
COBORÂRE: 930M


Recomandări: 
  1. Interesați-vă dinainte la cabană ce operator are semnal la telefon în zonă. Macar unul din voi să aibă o cartelă în reteaua respectivă. De preferat să aveți la voi telefoane dual sim. Când nu merge un operator poate merge celălalt. 
  2. Instalați Aplicația Salvamont. Au trasee, hărți și cel mai important au modalitate să ceri ajutor. 
  3. Încălțăminte rezistentă și comodă. Drumul e lung și picioarele sunt cei mai buni prieteni ai tăi. Nu e loc de erori. Ciocolată, alune, migdale sau alt fel de nuci. Sunt energetice și se consumă rapid. 
  4. Nu ignorați hidratarea, recipiente de apă. Se va consuma fără să observați, multă apă. Preventiv luați un mic filtru portabil pentru apă și recipiente de apă deajuns. Traseul are surse de apă, dar faceți un plan. Notați pe hartă unde sunt. 
  5. Echipament: să nu lipsească pelerina de ploaie, frontala, baterii de rezerva, bețe de treking, ceva plasturi, un bandaj soșete de rezervă, și măcar un element de îmbrăcăminte mai gros și călduros. 
  6. Evitați bumbacul. Păstreaza apa și se usuca greu. În rândul alpiniștilor există o vorbă : ”bumbacul ucide”. 
  7. Luați pauză la fiecare oră câte 5 minute măcar. Oboseala poate crea probleme de stabilitate în deplasare. 
  8. Faceți rost și de o hartă in format clasic fizic de hârtie. Poate fi folositor. Descărcați hărți offline. Încercați aplicații de gen. Poate fi folositor www.muntii-nostri.ro , au și aplicație dar ca multe alte chestii de gen trebuie sa plătiți pentru hărtile care nu sunt gratuite și asta nu e. 
  9. Încercați să rămâneți un grup compact pe traseu. Se pot ivi probleme sau unul din grup se poate rătăci. 
  10. Treceți peste probleme și stări de oboseală sau ceartă. Muntele unește oamenii și testează prietenii.

Comentarii