Trasee în Munții Ciucaș: Cabana Muntele Roșu - Cheile Văii Stânei - Valea Pârâului Alb


 

 Trasee în Munții Ciucaș

Cabana Muntele Roșu - Cheile Văii Stânei - Valea Pârâului Alb - Cabana Muntele Roșu

(Traseu circuit)


Hărți și date din traseu:

Sursă hartă : https://muntii-nostri.ro/ro/routeinfo/cheia-v-berii-cabana-vf-ciucas

 

 Sursă hartă : https://www.carpati.org/harti_harta/harta_harti/muntii/ciucas-13/



Date tehnice traseu:

Distanță: Aproximativ 24 km

Durată: Aproximativ 9.30 h

Marcaje:

Cabana Muntele Roșu - Șaua La răscruce - triunghi roșu. 

Șaua La răscruce - Șaua Gropșoarele - triunghi roșu.

Șaua Gropșoarele - Curmătura Stânei - marcaj ambiguu - triunghi roșu + cruce albastră uneori. +

De la Curmătura Stânii cu ceva atenție, pentru că e o curbă strânsă, iar marcajul ascuns un pic, pe un copac, se coboară pe Valea Stânii pe dungă albastră până la Poiana Stânii.

De la Poiana Stânii până la Cheile Pârâului Alb pe triunghi albastru și galben uneori. +

De la Cheile Pârâului Alb la intersecție urmați triunghiul galben până la șaua La Răscruce.

De la Șaua La Răscruce la Cabana Muntele Roșu triunghi roșu

Notă: Pare mai complicat decât este în realitate. Printați harta și vedeți că e un circuit simplu.  


Povestea


Personaje:

Robert Constantin aka Roboţel – Rezistenţă psihică la efort, organizator, responsabil cu berea.



Armand Tănase aka Țup – Bun organizator, simt de orientare excepțional, bun fotograf – bun de cărat echipament 😊

 


    Debia întorși din Bucegi, (link) plecăm într-o tură de revenire în Munții Ciucaș.

    Întâlnim același gen de problemă ca și în Măcin în această perioadă a anului, nu sunt locuri de cazare în zonă deloc. Această problemă este agravată și de faptul că de câțiva ani Cabana Muntele Roșu este închisă în urma unui complicat proces de retrocedare care nu se mai sfârșește. În cele din urmă am găsit în Cheia la Pensiunea Silvian, o pensiune, ce avea o cameră liberă. Pensiunea e lângă hotelul Floris și trebuie să dibuți un pic intrarea în curte.

 În prima zi am făcut un pic de explorare a zonei cu mașina pe niște drumuri forestiere pe care exploatarea de lemn era în toi. Nu știu cum se întâmplă dar în toată țara se exploatează pădurile în rezervațiile naturale. Apoi am găsit un local mic (La Butoiul Vesel) , cu terasă, care are mâncare bună și spre supriza noastră avea și bere artizanală Zăganul, ocazie cu care, i-am predat o lecție, despre berea bună românească, lui Armand care a pierdut un timp contactul cu piața românească de bere.


    Am plecat a doua zi de dimineață pe la 8.30 cu gandul să găsim un loc unde să mâncăm o omletă și să bem o cafea înainte de plecare. Am avut noroc cu administratorul de la Butoiul Vesel care deși făcea curat prin curte și nu avea bucătăria disponibilă în acel moment ne-a făcut rapid un platou țărănesc și cafea. Îi mulțumim pentru disponibilitate cu această ocazie.

    De fiecare dată când mă gândesc la Ciucaș îmi vine în minte frumusețea peisajului și faptul că e ușor și accesibil traseul. De fiecare dată uit de panta de urcare de la Cabana Muntele Roșu pe care o iei în piept neîncălzit și care te obosește din prima. Ea îți aduce aminte că totuși ești la munte și că nimic nu e așa ușor cum pare, indiferent câtă experiență ai.











    După ce ajungem în dreptul Muntelui Roșu suntem pe creastă și totul e mai ușor. De la șaua La răscruce e o porțiune de drum pe creastă ușor dar de unde se poate admira tot masivul Ciucaș și sunt peisaje superbe. Se coboară ușor spre șaua Chirușca de unde se coboară ușor dreapta spre Curmătura Stânii unde găsiți o stână părăsită. Acolo am făcut o mică pauză și am lenevit un timp la soare.










































    De la Curmătura Stânii trebuie un pic de atenție să dibuiți începutul traseului pe Valea Stânii pe dunga albastră. Orientați-vă după valea pârâului pe care îl urmați. Traseul este superb , urmează pârâul V.Stânii. Apa apare și dispare pe porțiuni de traseu. Traseul are numeroase praguri de roci interesante. Ajunși la Cheile Văii Stânii ne minunăm de superbul canion îngust prin care trece și ne bucurăm de senzație. Apoi poposim pentru odihnă, hidratare, o sesiune de poze și un pic de bălăceală în apa cristalină a pârâului.

https://youtu.be/MOwHwKQghfc









































    Tot de prin această zonă Armand încearcă să pozeze o cucuvea care ne tot amăgea cu prezența ei. Ne-a condus prin canion o bună bucată de drum fiind mereu în fața noastră cu 50 metri, făcea o pauză și când ne apropiam zbura mai în față. Spre final traseul urmează un drum forestier paralel cu albia râului pe care îl urmează. La finalul acestui drum țineți dreapta într-o curbă ușoară și găsiți Poiana Văii Stânei unde sunt diferite case, pensiuni ce se închiriază cu totul și o Casă de Vânătoare.Urmați dunga albastră în curbe până la intersecția cu traseul Văii Pârâului Alb de unde urmați triunghiul albastru și triunghiul galben arareori. La prima intersecție de drumuri urmați triunghiul galben și de aici puteți spune că începe partea a doua a traseului pe Valea Pârâului Alb prin Cheile Mari și Cheile Mici ale Pârâului Alb. 

    Prima parte a traseului este printr-o văioagă acoperită de vegetație și pomi , astfel că soarele nu pătrunde și creează o atmosferă sumbră. Un traseu de introspecție așa cum comenta Armand, unde înaintezi tăcut și mai arunci câte o privire în sus sperând să apară o rază de soare. Se urcă greu prin vegetație și bolovăniș. Pe la jumătatea traseului dăm de niște poieni pline de urzici care îl necăjesc pe Armand 😂😂😂. 

























    După ce scapați de poienile cu urzici , urmează o porțiune interesantă cu Cheile Pârâului alb care are niște praguri interesante de trecut pe care fiecare din noi le-a abordat cu tehnici diferite.

 

    Traseul se dovedește mult mai mult și mai greu decât am anticipat și începem să resimțim oboseala adunată. Ultima parte a traseului e marcată mai prost și astfel am părăsit marcajul pentru o scurtă perioadă de timp, trakerul gps fiind în eroare. Nu eram rătăciți pentru că ultima parte a traseului e urcarea pe creasta Gropșoarele și nu ai cum să te rătăcești, dar o poți lua la o intersecție pe cărarea din stânga, ce pare folosită mai mult de animale salbatice, fiind semne și fecale de urs.













    Partea aceasta a traseului se sfârșeste sub Șaua La Răscruce destul de orientativ așa, nefiind efectiv o cărare. Aici am admirat un superb apus, am făcut niște poze și am pornit spre Cabana Muntele Roșu unde lăsasem mașina.




   
    După 25 de km și 9.30 h am ajuns epuizați psihic la mașină. În acea seară nu am mai găsit deschis pe nicăieri să mâncăm astfel că a trebuit să ne mulțumim cu un vin și ce merinde mai aveam prin rucsace.

    În ultima zi am plecat spre Ploiești unde am făcut mici cumparături la Decathlon și i-am prezentat lui Armand restaurantul La Mamăliguță din Ploiești pe care eu îl consider o bijuterie în domeniul bucătăriei clasice românești, reinterpretată modern.


 
Cu bine prieteni !

Recomandări turistice:

- Pensiunea Silvian - Cheia : https://www.facebook.com/pensiuneasilviancheiaDN 1A, nr.14, Cheia, Prahova, Romania 107356.

- La Butoiul Vesel , cazare și masă :  https://www.butoiulvesel.ro/ -
Dn1A nr 61, Cheia, Prahova.

- Restaurant Ploiești : La Mămăliguță: https://www.mamaliguta.com/ - Bd. Republicii 17-25, Winmarkt Ploiești, 0745 636 636

Comentarii

Trimiteți un comentariu