Cele 14 vărfuri de peste 2500 m din România

O călătorie începută acum 7 ani alături de prieteni dragi.

Cele 14 turnuri de veghe ale românilor :
Cele mai inalte varfuri muntoase din Romania (de peste 2500 m)

ROMANIA
In Romania sunt 14 varfuri muntoase de peste 2500 de metri. Iata care sunt acestea in ordine descrescatoare:

1. Varful Moldoveanu din Muntii Fagarasului, reprezinta cel mai inalt varf muntos din Romania, altitudinea sa fiind de 2544 m. Din cauza faptului ca in jurul sau se afla piscuri montane ce au majoritatea peste 2400 m, Varful Moldoveanu este vizibil doar de pe creasta Fagarasului sau din aer. Alte varfuri principale ale Muntilor Fagarasi pot fi vazute si din Depresiunea Fagarasului.

2. Varful Negoiu din Muntii Fagarasului reprezinta al doilea varf muntos ca inaltime, avand 2535 de metri. Din cauza faptului ca are pante foarte abrupte, Varful Negoiu este considerat ca fiind greu de cucerit. Este cunoscut ca fiind polul instabilitatii atmosferice din România.

3. Varful Vistea Mare din Muntii Fagaras are 2527 m si este considerat al treilea varf montan ca altitudine, dupa Varful Moldoveanu si Varful Negoiu. Vistea Mare reprezinta principala cale de acces catre Varful Moldoveanu, dinspre traseul care traverseaza in intregime creasta Masivului Fagaras de la vest la est. Impreuna cu Varful Moldoveanu alcatuieste o formatiune muntoasa ce se aseamana cu un cort sau un trapez, fiind usor de identificat din departare. De aceea, gruparea muntoasa Moldoveanu - Vistea Mare a fost denumita si "Trapezul", "Marele trapez" sau "Acoperisul Romaniei".

4. Varful Parangul Mare din Muntii Parang (Carpatii Meridionali), este al patrulea varf munos din Romania dupa inaltime, avand 2519 m. Se mai caracterizeaza si prin alte doua superlative geografice: este cel mai inalt varf muntos din Masivul Parang si cel mai inalt varf din Romania care nu se afla in Muntii Fagaras. In Masivul Parang serpuieste cea mai inalta sosea din Romania: Transalpina sau DN 67C, atingand in punctul cel mai inalt, in Pasul Urdele, 2145 de metri.

5. Varful Lespezi din Muntii Fagaras este considerat al cincilea varf ca altiudine din Romania. Are 2517 m (dupa alte surse 2522 m). Se caracterizeaza prin masivitate, vizibila mai ales dinspre partea nordica. La poalele Varfului Lespezi se afla lacul glaciar Caltun, dar si refugiul montan Lespezi, construit de divizia de Salvamont din Avrig, judetul Sibiu.
6. Varful Caltun denumit si Cornul Caltunului din Muntii Fagaras, este al saselea varf ca altitudine (2510 m). Se caracterizeaza prin masivitate, vizibila dinspre partea nordica. La poalele sale se afla lacul glaciar Caltun, dar si refugiul montan omonim, construit de divizia de Salvamont din Avrig, judetul Sibiu. A fost considerat de catre unii geografi varf dublu impreună cu varful Lespezi.

7. Varful Peleaga este cel mai inalt varf montan din Muntii Retezat (Carpatii Meridionali), avand 2509 m. Reprezinta al saptelea varf din Romania. Accesul catre varf se poate face dinspre Saua Pelegii, dinspre Curmatura Bucurei sau dinspre Lacul Bucura.

8. Varful Papusa este al doilea varf ca altitudine din Muntii Retezat, avand 2508 m. Accesul catre acesta se poate face dinspre: dinspre Saua Pelegii, dinspre Portile Inchise sau dinspre Varful Custura.
9. Varful Vanatarea lui Buteanu (denumit gresit uneori Vanatoarea lui Buteanu) reprezinta un varf muntos din Muntii Fagaras, ce are altitudinea de 2.507 metri. Intre varfurile din Muntii Fagaras este depasit de: Moldoveanu (2.544 metri), Negoiu (2.535 metri), Vistea Mare ( 2.527 m) si Lespezi (2.517 m).
10. Varful Hartopul Darei are o inaltime de 2506 m si se afla in partea estica a muntilor Fagaras, la sud de varful Dara. Este la mica distanta de Varful Dara, la circa 300 m sud de acesta, nefiind clar delimitat de el, de aceea cele doua varfuri cateodata nu sunt considerate separate, ci unul singur.
Celelalte 4 varfuri ce au peste 2500 m altitudine sunt:
11. Varful Omu reprezinta cel mai inalt varf din Muntii Bucegi, avand o altitudine de 2505 m (dupa alti geografi 2514 m). Pe Varful Omu se afla Cabana Omu, dar si Statia meteorologica Varful Omu, care este considerata locul cel mai inalt din Romania populat permanent aflat la 2505 m. Cei care considera ca Varful Omu are altitudinea de 2514 m, iau in considerare si varful bolovanului de langa cabana, care ar avea circa 9 metri, pe care il adauga la altitudinea de 2505 m la care se afla Cabana Omu.
12. Varful Bucura Dumbrava (sau Varful Ocolit) este al doilea varf ca altiudine Muntii Bucegi, cu 2504 m. El se afla la mică distanță de varful Omu și Cabana Omu. Chiar daca face parte dintre putinele varfuri din Romania ce depasesc inaltimea de 2500 m, este mai putin cunoscut, fiind eclipsat de mult mai celebrul sau vecin, Varful Omu.
13. Varful Capul Morarului din Muntii Bucegi cu o altitudine de 2501 m.
14. Varful Dara din Muntii Fagarasului cu 2501 m. Calea de acces cea mai utilizata este de la Manastirea Sambăta de Sus, urcand spre culmea muntelui, prin Fereastra Mare a Sambetei.

Comentarii