Valea lui Stan - Drumeție și aventură

Valea lui Stan - Drumeție și aventură


Date tehnice:

- Direcție :Tranfăgărășan – Valea lui Stan – Poiana Călugărița – Cabana Călugărița - Barajul Vidraru – Tranfăgărășan

- Durata traseu : sunt indicate 4 și 1/2 - noi am făcut 3 h și 1/2 fără nici o grabă.

- Marcaj : punct roșu (traseu circuit)

- Distanță : 9 km, din care 2 km prin zona de canion și alți 2 km pe șosea la întoarcere.

- Dificultate: Dacă cursul apei este scăzut sunt cam 2 ore de distracție pe scări și scoabe prin canion și apoi încă o oră și jumătate prin pădure și pe un drum forestier. Deci aș aprecia că vara traseul este ușor - mediu și iarna greu.

Hartă:

Sursa hartă : aplicația  https://muntii-nostri.ro pe care o recomand.


Cum se ajunge: De la barajul Vidraru se merge în jos spre Curtea de Argeș circa 2 km și pe dreapta există o troiță într-o curbă foarte strânsă (ac de păr). De acolo începe traseul.



Povestea

Personaje:

Gheorghe Tudor aka George – Iubitor de munte, practicant de sport, iubitor de frumos și bun cărăuș pe munte.



Cristian Tănase aka Înţeleptul – Bun căţărător, experienţă vastă, bun organizator și ghid.

Andreea Nicolescu aka Melcul - Fire romantică , iubitoare de natură și peisaje frumoase. Spirit liber și independent, capabilă să ia decizii rapide și surprinzătoare.

Mihai Boscaiu aka Alergătorul - Sportiv - alergător montan, spirit vesel și visător. Calități fizice si psihice de necontestat privind rezistența la efort.




Voicu Boscaiu aka Profesorul - Seniorul de vârstă din grupa noastră, foarte bun cunoscător al muntelui și al locurilor mai puțin umblate.Vigoare și rezistență la efort surprinzătoare.

Robert Constantin aka Roboţel – Rezistenţă psihică la efort, bun organizator, responsabil cu berea.


   Este sfârșitul lunii iulie 2020. După ceva negocieri și renegocieri ne hotărâm să ajungem pe Transfăgărășan țintă principală fiind Vf. Lespezi cu al său ”umăr” Vf. Cornul Călțunului.
   Veniți din diferite colțuri ale țării și având programe diferite nu reușim să ne sincronizăm perfect. Astfel că eu și Andreea ajungem în jurul prânzului în zona Piscului Negru, rezolvăm cazarea la Casa Flora, o gazdă deosebită și apoi, calculând că restul trupei va ajunge undeva peste 4 ore, ne hotărâm să facem traseul secundar Valea lui Stan vineri, în timp ce ei îl vor face duminică înainte de plecare.
  Deși l-am parcurs separat ne-am simțit aproape unii de alții.
   Despre traseu sunt multe de spus. În primul rând toți văzusem poze pe internet despre acest carusel. Toate păreau să indice un traseu destul de tehnic și de speriat dacă nu ești sigur pe tine sau ai rău de înălțime.
   Traseul urmează cursul apei și după câteva zeci de metrii debutează cu un mic baraj pe care îl urci pe o scară prin stânga. 


Apoi urmezi cursul apei. Sunt mici variante de ocolire a malurilor atunci când nivelul apei este mai ridicat. Nu a fost cazul acum, nivelul apei fiind scăzut.







 Încet traseul se dezvăluie și apar diferite porțiuni cu scări, cabluri și scoabe înfipte în perete. Toate acestea îți dau un pic de adrenalină și te încântă la nivel de simțuri. Ochiurile de apă atunci când nivelul este scăzut pot fi străbătute și prin apă dacă vreunul din voi are rău de înălțime.



   Traseul este foarte distractiv dar un pic prea lucrat pentru gustul meu. Sunt prea multe mijloace tehnice ce te ajută nelăsând deloc drumețului concepția proprie a unei abordări. 






Jucăușii 😂 :









  Desigur excepție a făcut Mihai care s-a distrat bălăcinduse prin locuri mai adânci din canion.
   Partea amuzantă se termină la o mică ecluza cu baraj, cam după 2 ore. 




După acel baraj urmează o potecă molcomă paralelă cu pârâul cam 30 de min, apoi urcă mai susținut prin pădure până ajungem la Poiana Călugărița unde acum ceva timp era un mic lac și o troiță în cinstea eroilor din zonă. 

Copacul devorator de oameni 😅







De acolo mai mergem 10 minute si dăm în drumul forestier ce coboară de pe Valea Călugăriței și imediat dăm de Cabana Călugărița, vechea cabană de vânătoare a lui Ceaușescu care acum este în paragină. Un timp cabana a avut și helioport ceva mai sus într-o poiană și a arătat superb.




   Urmezi drumul forestier circa 20 de min și se ajunge în coada lacului Vidrarul unde Episcopia Argeșului construiește o unitate de cazre iar cunoscătorii vin la pescuit.


   Prietenii noștri au făcut aici o baie distrându-se pe cinste.





 După alte 15 de minute se ajunge la vechiul tunel către Barajul Vidraru , tunel ce din păcate este folosit de tot mai mulți turiști needucați drept loc de făcut nevoile fiziologice.




   Am parcurs apoi partea de șosea până la intrarea în canion unde aveam mașina.
   De acolo am ajuns la Piscul Negru unde ne-am reunit cu colegii, pregătindu-ne sufletește pentru aventura de a doua zi. Dar asta va fi o altă poveste.
   
Cu bine prieteni !

Las aici și o poză cu contactul pt cazare la Casa Flora (Zona Piscul Negru):




Recomandări generale:

1. Încălțăminte rezistentă și comodă. Drumul e lung și picioarele sunt cei mai buni prieteni ai tăi. Nu e loc de erori.

2. Ciocolată, alune, migdale sau alt fel de nuci. Sunt energetice și se consumă rapid.
3. Nu ignorați hidratarea, recipiente de apă. Se va consuma fără să observați, pe traseu, chiar și 4 litri de apă de persoană. Preventiv luați un mic filtru portabil pt apă și recipiente de apă deajuns. Traseele au sau nu surse de apă așa că faceți un plan. Notați pe hartă unde sunt.
4. Echipament: să nu lipsească pelerina de ploaie, frontala, baterii de rezerva, bețe de treking, ceva plasturi, un bandaj, șoșete de rezervă, și măcar un element de îmbrăcăminte mai gros și călduros.
5. Evitați bumbacul. Păstrează apa și se usucă greu. În rândul alpiniștilor există o vorbă ”bumbacul ucide”.
6. Luați pauză la fiecare oră câte 5 minute măcar. Oboseala poate crea probleme de stabilitate în deplasare.
7. Faceți rost și de o hartă în format clasic fizic de hârtie. Poate fi folositor. Descărcati hărți offline. Încercați aplicații de gen. Poate fi folositor www.muntii-nostri.ro , au și aplicație dar ca multe alte chestii de gen trebuie sa plătiți pentru hărțile care nu sunt gratuite.
8. Încercați să rămâneți un grup compact pe traseu. Se pot ivi probleme sau unul din grup se poate rătăci.
9. Treceți peste probleme și stări de oboseală sau ceartă. Muntele unește oamenii și testează prietenii.

Comentarii

  1. Citind am mai tras o tură prin Valea lui Stan ... Autorul ne face un mare bine derulând cinematografic mica noastră aventură. Și oferă oricui un material documentat și comentat cu umor.
    Voicu susținea că ceea ce se mai vede din Călugărița a fost tabără școlară.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu