Ulmet - Trovanți ( Trasee Montane în Munții Buzăului )

Trasee Montane în Munții Buzăului
Ulmet - Trovanți - Ulmet


    Să începem cu locația și traseul. Trovanții sunt situați în satul Ulmet din Comuna Bozioru, Judetul Buzău.
    Se merge din Buzău pe DN10 către Brașov. În comuna Măgura în dreptul benzinăriei Peco Repsond se face dreapta spre comuna Pârscov pe DJ 203 F. Acest drum îl urmati până în Comuna Bozioru unde în dreptul unui magazin urmați indicatorul de Ulmet. Aici străbateți satul și lăsați masina unde puteți. Sunt suficiente semne săgeti către ”TROVANȚI” ca să nu vă rătăciți. Ca și repere sunt în ordine, o troiță pe care o lăsați în stânga, o salcie foarte bătrână pe lânga care treceti înainte si o poiana cu un singur trovant izolat. După aceasta autoritățile au amenajat un mic punct de informare cu 2 foișoare. Se plătește taxa de acces, de 5 lei pentru un adult și 3 lei pentru copii. Apoi în stânga, în sus, pe o cărare amenajată cu scări de pământ se urcă circa 10 min. Aproximez ca de unde lași mașina, undeva decent să nu urci ca un berbec cu ea chiar până sus se fac cam 35-40 de minute maxim. Traseul nu are un marcaj anume dar sunt indicatoare.
    Sus în pădure spre partea dreaptă cum urci către trovanții cei mari găsim marcaje cu dunga roșie ce par a face parte dintr-un traseu dar nu am reușit să aflu unde duce.
    Acolo sus în pădure veți găsi cei mai mari și mai frumoși dintre trovanți cu nume specifice : Balena, Delfinul, Colana. Sunt nominalizate și indicate.

Date tehnice:
Distanță = 2,5 km
Timp = 30-40 min + 30 minute de vizitat tot stânga - dreapta.
Marcaj = indicatoare + banda roșie în pădure  
 + 

Hartă : 
Sursă hartă: www.traseepemunte.ro

Ce sunt trovanții și de ce sunt așa fascinanți?


În principiu, trovanții sunt gresii cu o textură mai dură decât a stratului în care se dezvoltă. Tendința lor este de creștere spontană - din centru către periferie - cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani. Apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structură masivă, concentrică sau plană (stratificată), având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri. Sunt incorect cunoscuți în anumite cercuri sub numele de "pietre care cresc".
Sursă : wiki  

    De ce ne fascinează? Pentru că fac parte dintr-o zona plină de legende, povești și mistere. Pentru că numai dacă spui pietre care cresc deja se nasc imagini ciudate în capul nostru.

Povestea și pozele


Personaje:

Andreea Nicolescu aka Melcul - Fire romantică , iubitoare de natură și peisaje frumoase. Spirit liber și independent, capabilă să ia decizii rapide și surprinzătoare.


Robert Constantin aka Roboţel – Rezistenţă psihică la efort, bun organizator, responsabil cu berea.

    Întorși din zona Masivului Penteleu ni s-a deschis pofta de a cunoaște munții de lângă casa. Trovanții erau una dintre țintele oricărui buzoian dar pentru că erau oarecum aproape amânam la nesfârsit vizita lor. Cam cât am amânat? Cel puțin 20 de ani.
    Până într-o zi când am primit propunerea să merg acolo așa în timp ce căutam cu totul altceva de făcut în acea zi. Uneori e nevoie de un impuls și de omul potrivit.
    Am plecat de dimineață în doi pâna acolo. Se ajunge destul de usor. Pâna în Ulmet vă duce decent orice program cu gps de pe mobil. Iar de acolo sunt destule indicatoare. Între timp autoritățile locale au amenajat indicatoare, foișoare, mic punct de informare, scări de pământ pe porțiunea mai abruptă de cărare și au instituit și o modestă taxă de acces. De lăudat inițiativa.
    Am ajuns la ”babele” care sunt primii trovanți , era multă lume, fiind primele zile după pandemie. Ne-am relaxat într-o poiană în stânga circa 15 minute privind celebrul cer de Bozioru și apoi am pornit în dreapta sus către Balena , Delfinul și Coloana. În fapt sunt niște trovanți mai mari și foarte interesanți. Se urcă pe o cărare destul de abruptă dar nu foarte lungă circa 30 de minute și vezi cam tot. Se poate identifica un fel de traseu cu banda rosie dar nu am identificat unde ar duce.
    Peisajul e foarte frumos iar formele trovanților te fac să te simți în unul din filmele sf ale anilor 70. Sunt ciudați și interesanți în același timp.
    Nu sunt de ratat dacă te afli în această zonă.
    La final fac o recomandare drumeților : Restaurantul Belvedere de la Măgura cu o panoramă foarte frumoasă deasupra văii Buzăului, mâncare bună și o servire decentă (Restaurantul Belvedere).


Indicii spre traseu


Semne




Babele:
















Toboganul :




Peisaje :










Trovanții din pădure :
















Balena și delfinul:





Coloanele:




Marcaje de traseu necunoscut:




Bonus : 

Experimente militare secrete în Munţii Buzăului

Fotografia a fost realizată în intervalul 11-12.IX.1982, în zona Nucu în timpul unor experimente.

 O varianta a legendei Ținutului Luanei :

”Povestesc bătrânii, că în vechime, peste înălţimile Buzăului se extindeau domeniile unui rege bătrân, ale unui înţelept, o fiinţă atotputernică numită Luana. Şi-ar fi fost regele acesta stăpân al unei cetăţi ale cărei ziduri atingeau cerul. Cetatea era străjuită zi şi noapte de un Soare ce strălucea aidoma astrului zilei. Cei din cetate erau ”viteji, netemători de moarte şi luptau numai întru dreptate”, iar Luana avea grijă să-i vindece pe cei răniţi în războaie cu apele fermecate, apele vii şi moarte, din ”Valea Izvoarelor”. Şi ar fi trăit cu toţii fericiţi, până când vrăjmaşi împinşi de pizmă au venit înzăuaţi în care de foc şi au doborât Soarele Luanei. Mare prăpăd s-ar fi produs pe Pământ. Pământul s-a cutremurat din încheieturi, iar locul cetăţii şi împrejurimile au fost arse profund sub scoarţa terestră, şi ar fi rămas pustiite multă vreme, că nici păsările în zbor nu ar mai fi trecut pe acolo, darămite picior de om sau animal. Despre toate acestea vorbesc semnele din Peştera Înţeleptului”.


Recomandări:
  1. Încălțăminte rezistentă și comodă. Drumul e lung și picioarele sunt cei mai buni prieteni ai tăi. Nu e loc de erori.
  2. Ciocolată, alune, migdale sau alt fel de nuci. Sunt energetice și se consumă rapid.
  3. Nu ignorați hidratarea, recipiente de apă. Se va consuma fără să observați, pe traseu, chiar și 4 litri de apă de persoană. Preventiv luați un mic filtru portabil pt apă și recipiente de apă deajuns. Traseul are surse de apă, dar faceți un plan. Notați pe hartă unde sunt.
  4. Echipament: să nu lipsească pelerina de ploaie, frontala, baterii de rezerva, bete de treking, ceva plasturi, un bandaj, soșete de rezervă, și măcar un element de imbrăcăminte mai gros si călduros.
  5. Evitati bumbacul. Păstreaza apa și se usuca greu. În rândul alpiniștilor există o vorbă ”bumbacul ucide”.
  6. Luați pauza la fiecare oră câte 5 minute măcar. Oboseala poate crea probleme de stabilitate în deplasare.
  7. Faceți rost și de o hartă în format clasic fizic de hârtie. Poate fi folositor. Descărcati hărți offline. Încercați aplicații de gen. Poate fi folositor www.muntii-nostri.ro , au și aplicație dar ca multe alte chestii de gen trebuie sa plătiți pentru hărțile care nu sunt gratuite.
  8. Încercați să rămâneți un grup compact pe traseu. Se pot ivi probleme sau unul din grup se poate rătăci.
  9. Treceți peste probleme și stări de oboseală sau ceartă. Muntele unește oamenii și testează prietenii.




Comentarii